Започна почистването на паметника на Незнайния воин в центъра на Хасково.

...
Започна почистването на паметника на Незнайния воин в центъра на Хасково.
Коментари Харесай

Паметникът на Незнайния войн в Хасково заблестя от чистота

Започна почистването на  паметника на Незнайния боец в центъра на Хасково. Проектът е взаимен сред професионален екип от компания „ Керхер “ и община Хасково. Услугата не коства нищо на бюджета на общината, а крайният резултат е изумителен.

„ Методът на разчистване е напълно щадящ и екологичен “, сподели за bTV ръководителят на плана Христо Мамаров. Камъкът се обработва единствено с пара на 150 градуса , съвсем без налягане, като за почистването се разчита главно на температурата. Този метод е подобаващ за градска среда.

Те почисват морското дъно

Почистването на паметника на Незнайния войник в Хасково е част от интернационалната стратегия на компания „ Керхер “ за запазване на културното наследство , която работи към този момент 40 години и досега има осъществени 160 плана в целия свят. „ Днес до Рим, Париж и Рио се подреди и Хасково “, означи Евгения Керемдчиева, маркетинг-мениджър в „ Керхер “ България. У нас фирмата към този момент има три почистени паметника – в София, Пловдив и Бургас.

Почистването на паметника ще отнеме ден и половина, само че дружно с прилежащите елементи, работата ще завърши в границите на три дни.

Ела и Кеш основават неправителствена организация за запазване на околната среда, с цел да вдъхновят своите връстници

Паметникът на Незнайния войник в центъра на Хасково е издигнат през 1927 година За откриването му в града идва персонално цар Борис III със своя антураж и целия състав на тогавашното държавно управление с министър-председател Андрей Ляпчев и министрите, включително и Атанас Буров. Във фундамента на паметника е положена капсула на времето.

Паметникът се състои от четири фигури, символизиращи трите типа родови войски и командния състав на Българската войска и централна фигура на боец на пост, който е обърнал главата си към Македония.

Тази година „ Да почистим България дружно “ стартира в Брюксел

През октомври предходната година при детска игра  една от главите на бойците беше отчупена. Месец по-късно скулпторът Петър Александров и реставраторът Мико Чанков я поправиха. Тогава експертите споделиха, че паметникът се нуждае професионално разчистване и от фиброфобизация, която да го предпази от външни въздействия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР